TPE Bilgi ve Doküman Birimlerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi kapsamında düzenlenen Patent Ön Araştırma Eğitim Programı TPE’de başlatıldı.
Türkiye’nin dört bir tarafında bulunan TPE Bilgi doküman birimlerinden temsilcilerin katıldığı etkinlik çerçevesinde, katılımcılara TPE uzmanlarınca patent ön araştırması hakkında hem teorik hem uygulamalı eğitim verilecek.
Gruplar halinde verilecek eğitimlerle katılımcıların patent veri tabanları üzerinde araştırma yapma konusundaki bilgi ve becerileri artırılarak hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Eğitimin sonunda TPE bilgi doküman birimi temsilcileri, patentlenebilirlik kriterleri, patent dokümanlarında ne tür bilgiler bulunur, nasıl kullanılır, patent veri tabanlarının önemi, Espacenet'te patent araştırması yapılması, patent dokümanlarında araştırma yapmanın temel ilkeleri, Uluslararası Patent Sınıflandırması (IPC), bağlaç operatörler ve joker karakterler kullanılarak patent araştırması yapılması, patent araştırması ve sonuçlarının yorumlanması, Uluslararası Patent Sınıflandırması (IPC), araştırma raporu hazırlanması gibi konularda daha donanımlı olacaklar.
15 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa’daki patent bilgi merkezleri (PATLIB) konferansı sırasında bir araya gelen TPE ve üniversiteler arasında, üniversitelerde bulunan Bilgi Doküman Birimlerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir iyi niyet protokolü imzalanmıştı.
Konferansta ayrıca Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN ile Avrupa Patent Ofisi Başkanı (EPO) Benoit BATTISTELLI tarafından “Patent Bilgi Merkezlerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi" kapsamında üniversitelerin bilgi ve doküman birimlerinin öncelikli proje yararlanıcıları olarak önerilmesi planlamıştı.
Eğitim programı EPO’nun, üye ülkelerle işbirliğinin bir parçası olarak ulusal sınai mülkiyet ofisleri aracılığıyla PATLIB merkezlerine sağladığı destek çerçevesinde oluşturuldu.
TPE tek merkezden hizmet vermesine rağmen hem Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlükleri hem de üniversiteler ve sanayi ticaret odalarında bulunan Bilgi Doküman Birimleri aracılığı ile tüm Türkiye’ye sınai mülkiyet konusunda bilgi ve doküman desteği sağlayarak hizmet veriyor.
TPE Bilgi doküman birimi sayısı 48’i üniversiteler bünyesinde olmak üzere 79 adede ulaştı. TPE bilgi doküman birimleri çalışanlarının sınai mülkiyet konusundaki donanımları, bilgi ve birikimleri, bulundukları bölgelerde desteğe ihtiyaç duyan sınai mülkiyet kullanıcılarına yeterli katkının sağlanabilmesi açısından büyük önem taşıyor.