"ERA-Net Smart Energy Systems" Programı Başarısı

Türkiye, İspanya ve Avusturya konsorsiyumlu olarak başvurulan “Shallow-Geothermal sourced Low- Temperature District Heating (S-GeoHeat)” başlıklı AB projesi “ERA-Net Smart Energy Systems” programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.  Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi M. Alparslan Zehir üniversitemiz tarafında proje  yürütücülüğünü gerçekleştirecektir. Projede düşük entalpideki sığ jeotermal kaynakların (ısı pompası olmaksızın) direkt kullanılması ile düşük sıcaklıklı bölgesel ısıtma sistemleri vasıtasıyla değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Buradaki ana amaç teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları göz önünde bulundurularak bütünleşik bir yöntem ortaya koymaktır. Proje kapsamında Samsun ili sınırları içerisinde yer alan iki ilçe Havza ve Ladik vaka çalışmaları için:

- Bina yalıtım iyileştirmesi ile beraber bina içi ısıtma sisteminin bir bütün olarak değerlendirilmesi ile düşük sıcaklık rejiminin (55/25 °C) son kullanıcıda sağlanması,

- Jeotermal kaynağın birincil enerji potansiyelinin belirlenmesi,

- Bölgesel ısıtma sisteminin tasarlanması,

- Sistem parametrelerine bağlı olarak blokzinciri tabanlı dijital sistem izleme ve akıllı kontrol uygulamalarıyla birlikte son kullanıcı ısı talebi karakteristiği ve ısı kaynağı kalitesi göz önünde bulundurularak düşük sıcaklıklı bölgesel ısıtma sisteminin farklı senaryolara bağlı olarak tasarlanması çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Akademisyenimizi ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

alparslan.jpg (1.04 MB)